Ką daryti, kai skauda gerklę?

Jeigu suskaudo gerklę, pasieškokite česnako: jis ne tik lengvai prieinamas, bet ir veiksmingai malšina tiek virusinės, tiek bakterinės kilmės gerklės skausmą. Česnake yra alicino – sieros junginio, kuris sukelia specifinį šio augalo kvapą. Alicinas stabdo bakterijų dauginimąsi bei sustiprina imuninės sistemos ląsteles, kurios kovoja su peršalimo ir gripo virusais. Tiesa, kad suveiktų, alicinas turi patekti ant gerklės gleivinės, taigi česnaką galite kramtyti, dėti į sriubą arba maišyti su kitomis gerklės skausmą slopinančiomis medžiagomis, pavyzdžiui, medumi ar svogūnais.

Jeigu skauda gerklę, šalti skysčiai – taip ir šaltas maistas – išties gali palengvinti simptomus. Tačiau venkite gėrimų ir maisto, kurio pagrindas yra pienas: ledų, pieno kokteilių, jogurtų ir pan. Pienas tirština gerklės gleives, todėl netrukus gerklės skausmas tikriausiai grįš dar nemalonesnis. Taip pat negerkite gazuotų gėrimų, nes angliarūgštė sudaro palankias sąlygas daugintis bakterijoms.

Greičiausiai – ne. Nors keletas tyrimų ir daro prielaidą, kad vitaminas C gali sutrumpinti peršalimo trukmę, kiti tai paneigia. Nė vienas didelio masto tyrimas neįrodė, kad vitaminas C palengvina peršalimo simptomus. Jis gali padėti tik tuo atveju, jeigu jūsų organizme yra šio vitamino stygius. Tačiau jeigu reguliariai sportuojate ir gyvenate gana aktyviai, vitamino C tikriausiai turite pakankamai, ir papildomos dozės peršalus nepadės pasijusti geriau. Be to, padauginus šio vitamino gali kilti virškinimo sutrikimų.

Kaip minėjome, pieno kokteiliai ir ledai nėra geras pasirinkimas. Jeigu tiksliai nežinote gerklės skausmo sukėlėjų, venkite ir saldaus maisto dėl paprastos priežasties: cukrų labai mėgsta bakterijos, taigi valgydami saldžiai padedate joms daugintis.

Dažniausią gerklės skausmo priežastį – virusą – galima pasigauti bet kuriuo metų laiku. Vaikų imuninė sistema dar nėra visiškai išsivysčiusi, todėl jiems gerklę skauda 5-10 kartų, tuo tarpu suaugusieji peršalimo virusais užsikrečia 2-4 kartus per metus.

Taip, įvairių tipų alergines reakcijas (pvz., šienligę) sukeliančios medžiagos taip pat gali sudirginti ir gerklės gleivinę. Paprastai tokiu atveju gerklės skausmą lydi ašarojimas, varvanti nosis ir (ar) čiaudėjimas.

Anginai (tonzilitui) būdingas staigus bendros savijautos suprastėjimas: stipriai skauda gerklę, temperatūra pakyla iki 38 laipsnių Celsijaus ar daugiau, juntamas silpnumas, skauda raumenis, gali pykinti. Simptomai tęsiasi 7-10 dienų, o juos dažniausiai sukelia bakterijos, todėl gydoma antibiotikais.

Tuo tarpu faringito (ryklės uždegimo) atveju skauda kaklą ir ryklę (ypač ryjant maistą), patinsta kaklo limfmazgiai, kamuoja sausas kosulys, kuris vėliau tampa nuolatinis ir drėgnas, atsikosėjama skrepliais. Faringitą dažniausiai sukelia virusai, todėl čia antibiotikai nepadės, tačiau ligos eiga paprastai yra lengva, tinka visos įprastinės priemonės: pastilės, gerklės skalavimas druskos tirpalu, medus, česnakai ir kiti laiko patikrinti metodai.

Antibiotikai paprastai skiriami tik tiems pacientams, kuriems pasireiškė streptokokinis faringitas – ryklės uždegimo forma, kurią sukelia bakterijos. Jeigu per patikrą randamas gerklės paraudimas ir patinę limfmazgiai, gydytojas gali atlikti ir papildomų testų nustatyti, ar negalavimų priežastis išties yra mikroorganizmai.

Nesmarkus fizinis aktyvumas – vaikščiojimas, važinėjimas dviračiu ar joga – gali būti naudingas, jeigu visi negalavimai, įskaitant ir skaudančią gerklę, prasideda nuo kaklo į viršų. Tuo tarpu didelio intensyvumo pratimai gali slopinti imuninės sistemos atsaką į gerklės skausmo priežastį, todėl ilgas distancijas, sporto salę ir varžybas atidėkite tol, kol pasijusite geriau.

„Tantum Verde“ burnos gleivinės purškalas

Greitas būdas išgydyti gerklės skausmą